follow the white rabbit ♲❀☏☻☺☯☆✪

Kustovnice čínská - ovoce jako univerzální všelék

Kustovnice čínská (Lycium chinense) je asi 3 metry vysoký vytrvalý keř s původní domovinou v Číně a Japonsku. Dnes je jeho rozšíření mnohem větší, najdeme ho bez nadsázky od Tibetu po Havaj. Podlouhlé plody sytě červené barvy jsou dlouhé asi 2 centimetry. Sušené připomínají svým vzhledem chilli papričky, ale svou chutí se blíží spíše směsi ostružin a červeného rybízu, snad trochu říznuté mrkví (díky vysokému obsahu betakarotenu).

Jiný název pro kustovnici čínskou je  goji , ale v čínské čtvrti by vám prodavač totéž ovoce prodal pod místním názvem  kou-čchi , což znamená něco jako  „chladná energie“ . Není divu, vždyť  čínská medicína používá bobule kustovnice  především  jako univerzální lék na nemoci  způsobené nedostatkem jinu: např. cukrovka, tuberkulóza, lupénka, astma a chronický kašel a problémy se zrakem.

Použití kustovnice čínské  je ale mnohem pestřejší. Díky  vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek  ji můžeme bez nadsázky nazvat nejzdravějším ovocem na zemi. Pokud si kustovnici oblíbíte, zajistíte si mimo jiné pravidelný přísun betakarotenu, vitamínu C (kustovnice obsahuje více vitamínu C než šípek), vitamínů skupiny B, vitamínu E, železa, mědi, selenu a dalších 18ti stopových prvků a stejně tolik aminokyselin důležitých pro správný chod organismu.

Pravidelné užívání  malé hrstky (cca 30 gramů) denně  se příznivě projeví i při alergii a astmatu potížích s vysokým krevním tlakem,  onemocnění jater a ledvin, nejrůznějších kožních nemocích, bolestech hlavy a únavě . Zkonzumované plody posilují obranyschopnost organismu, zpomalují stárnutí buněk, úspěšně pročišťují organismus (což se hodí třeba po obzvláště bujném večírku) a celkově ho harmonizují. U mužů pozitivně ovlivňují potenci a zlepšují kvalitu spermatu.

Způsobů užívání  kustovnice je mnoho. Tím nejjednodušším je určitě konzumace jen tak z pytlíku po vzoru rozinek. Mimochodem takto můžete kustovnici využít i při vaření: používá se všude tam, kde rozinky. Velmi oblíbeným způsobem je i příprava čaje: 8-10 g plodů zalijeme horkou vodou a povaříme asi 3 minuty. Necháme chvíli odstát a vypijeme. Opakujeme 2x denně po dobu tří týdnů, pak si uděláme týden pauzu a můžeme pokračovat. Vyvařené plody si stále zachovávají poměrně vysokou dávku účinných látek, takže je nevyhazujeme, ale konzumujeme spolu s čajem.

Podobně si lze udělat i likér: 80 g bobulí naložíme do 1 litru 40% lihu a uložíme na měsíc do temné komory. Užíváme 3 lžíce 2x denně (nejlépe nalačno) a opět sem tam uzobneme nějakou tu naloženou bobulku. Doba užívání je stejná: 3 týdny + 1 týden pauza a znovu.

zdroj: www.magazin.botanic.cz

Jaké máte zkušenosti s Kustovnicí Vy? Podělte se v komentáři.  Znáte nějáký lepší přírodní lék? Napište nám o něm pomocí funkce SPOT!  zde.

 

Zpráva ze dne: 16. 12. 2012
Zpráva se líbí 0 lidem
Zpráva se nelíbí 0 lidem
Kategorie | Lifestyle, ZDRAVÍ
Autor zprávy:
,

Komentáře